Фестивал на ореха

IMG_2061
IMG_2062

Фестивал на Ореха

Орехът, това достолепно дърво, от десетилетия е в бита на жителите на село Голямо Дряново. Именно тук се е намирал най – старият орех на Балканския полуостров на възраст от 500 години, в чест на който, през 1965 г. е издадена пощенска марка. Тук, в Голямо Дряново, се намира един от най-големите орехови масиви от български сортове, разположени на площ от над 2500 декара. Вървейки по улиците на селото, не може да не ви направи впечатление изобилието на орехови дървета, посадени от местните жители. И наистина, има ли по – подходящо място от Голямо Дряново, да се почете с празник Орехът !?

Фестивалът на ореха се организира от кметство с. Голямо Дряново, НЧ „Зора-1902“ и земеделските производители Спас Момов и Георги Василев, които са главните спонсори на проекта. Първия фестивал на ореха /месец ноември/ стана повод за учредяване на Националната асоциация на производители и преработватели на черупкови плодове, под патронажа на която се проведе второто издание на фестивала. Гости на Фестивала са професори и водещи фигури от научните среди, занимаващи се с отглеждане на черупкови плодове,тук е мястото, където се обменят идеи и опит във връзка с производството и преработката на черупкови плодове.

По традиция Фестивалът започва в 10 часа, като гостите се посрещат от голямодрявовските момичета, облечени в народни носии, с погачи, орехови ядки, мед, шарена сол и с красиви усмивки. Всички посетители имат удоволствието да разгледат кулинарната изложба на храни с основна съставка орех, приготвени от майсторските ръце на голямодряновки. Изложените домашно приготвени кулинарни изкушения са традиционни за Голямо Дряново и региона и показват приложението на ореха в бита на хората. Всеки желаещ може да получи рецепти за приготвяне на някои от изложените кулинарни експонати. Гостите могат да посетят музейната сбирка и да се запознаят с историята и бита на селото.

На главната алея е изложението на производители на естествени и биопродукти, и произведенията на изтъкнати занаятчии, с щандове присъстват производители на орехи, мед, лимец, натурални ароматични продукти, винопроизводство, естествени витаминозни напитки, отглеждане и производство на биотор от калифорнийски червей и др. Занаятите са представени на 8 щанда – старинно оръжие, металопластика, художествена обработка на дърво, стъклопис, калпакчийство, живопис, изработка на изделия с мъниста и др.

След официалното откриване на фестивала в 11 часа и приветствията от гостите започва празничната програма. С топовен гръм от топчето на специалните гости на фестивала, представителите на Национално дружество „Традиция“, честта първи да открият празника имат голямодряновските кукери, които със своя магически танц благославят „ Стопаните на ореховите градини“ за берекет. След това празникът продължава с фолклорна програма от специално поканени водещи самодейни състави от региона и страната. Фестивалът приключва късно след обяд с народно веселие и хора. Организаторите приветстват всички желаещи, които дойдат облечени в народни носии.

За контакти:

НЧ “Зора-1902“-с.Голямо Дряново

с. Голямо Дряново

Община Казанлък п.к. 6146

тел: 0884543035

e-mail: chitalistezora@abv.bg

Председател: Пенка Стоянова

Секретар: Катя Тотева