Фестивал на ореха -19 октомври 2019г.

72066574_10220669229138853_1615765734682525696_n

ФЕСТИВАЛ НА ОРЕХА – 19.10.2019 г.
За 6-ти пореден път казанлъшкото село Голямо Дряново ще е домакин на Националния фестивал на ореха. Организатори са местното кметство и читалище „Зора -1902“ и ще се проведе на 19-ти октомври. Фестивалът се провежда под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове и лично на земеделския производител Георги Василев.
В рамките на фестивала ще се представят различни занаяти и производители на биопродукти, кулинарна благотворителна изложба с ястия, приготвени с орехи.
Посетителите ще могат да се насладят на красотата на оригиналните и самобитни български национални носии в поредната подредена изложба, както и да присъстват на демонстрации на машини за преработка на черупкови плодове.
По традиция, ще има богата развлекателна програма. Организаторите на фестивала уточняват, че ще приветстват всеки, който уважи събитието и пристигне на него с национална носия.
Въпреки кратката история на съществуването си, националният фестивал на ореха в Голямо Дряново вече се превърна в желана и атрактивна със своята самобитност и колорит дестинация за любителите на българските обичаи и автентични празници и занаяти.
Голямо Дряново не случайно е домакин на ореховия фестивал: в землището на селото се отглеждат най- големите плантации с орехови насаждения, които са над 2 500 декара.

За ореха като култура и за културата при отглеждане на орехи

Около 30 000 декара са т. нар.”промишлени” орехови градини у нас. По данни на Министерството на земеделието и храните през последната година орехът е втората, след черешите, най-отглеждана култура сред овошките, а в класацията за млади насаждения той заема първо място с близо 30% от общите площи. Какви са причините за увеличаващия се интерес към черупковия плод – гостоприемни пазари, сравнително малко грижи и европейските субсидии.